magunkról kapcsolat gitároktatás nyelvoktatás kottatár a Bach projekt linkek   vissza
Bach orgonaművei gitáron?

Az ötlet évekkel ezelőtt fogalmazódott meg bennem. Készült is egy 4 sávos próbálkozás a Passacaglia-ból, mely persze megfelelő technika hiányában (kissé zajos hangszermikrofon 4 sávon) viszonylag kevés élvezeti értékkel bírt, de már magában hordozta egy későbbi tökéletesebb megvalósításra való törekvés létjogosultságát.
Az ötlet, mely szerint orgonaműveket ültessek át gitárra ma is hajmeresztőnek tűnhet, hisz a két hangszer oly távol áll egymástól mind a megszólalás fizikájában, mind hangterjedelemben, hogy csak komoly kompromisszumok árán valósítható meg a feladat.
A felvételek során a mélyebb szólamokhoz alaposan elhangolt hangszert kellett használnom, figyelembe véve, hogy egy bizonyos hangmagasság alatt a húrok elvesztik csengésüket, értékelhetetlenné válik a hangjuk és játéktechnikai szempontból sem mellékes, hogy gyorsabb futamok esetén mennyire komfortos a választott hangolás. Egyes pontokon így oktávtranszpozícióra kényszerültem, melyeket igyekeztem úgy megvalósítani, hogy a darab hangulatára a lehető legkisebb hatással legyenek.
Passacaglia c-moll BWV 582 
Toccata, Adagio és Fúga BWV 564
Sonate per violino solo BWV 1003 

Grave

Fuge

Andante

Allegro

Präludium BWV 999
Suite BWV 1007 - Präludium
aaaaaaaaaaaaiii