magunkról kapcsolat gitároktatás nyelvoktatás kottatár a Bach projekt linkek   vissza
Bach orgonaművei gitáron?

Az ötlet évekkel ezelőtt fogalmazódott meg bennem. Készült is egy 4 sávos próbálkozás a Passacaglia-ból, mely persze megfelelő technika hiányában (kissé zajos hangszermikrofon 4 sávon) viszonylag kevés élvezeti értékkel bírt, de már magában hordozta egy későbbi tökéletesebb megvalósításra való törekvés létjogosultságát.
Az ötlet, mely szerint orgonaműveket ültessek át gitárra ma is hajmeresztőnek tűnhet, hisz a két hangszer oly távol áll egymástól mind a megszólalás fizikájában, mind hangterjedelemben, hogy csak komoly kompromisszumok árán valósítható meg a feladat.
A felvételek során a mélyebb szólamokhoz alaposan elhangolt hangszert kellett használnom, figyelembe véve, hogy egy bizonyos hangmagasság alatt a húrok elvesztik csengésüket, értékelhetetlenné válik a hangjuk és játéktechnikai szempontból sem mellékes, hogy gyorsabb futamok esetén mennyire komfortos a választott hangolás. Egyes pontokon így oktávtranszpozícióra kényszerültem, melyeket igyekeztem úgy megvalósítani, hogy a darab hangulatára a lehető legkisebb hatással legyenek.
Passacaglia BWV 582 
Toccata, Adagio, Fuge BWV 564
Ciaccona BWV 1004
Sonate per violino solo BWV 1003 

Grave

Fuge

Andante

Allegro

Präludium BWV 999
Suite BWV 1007 - Präludium
aaaaaaaaaaaaiii